Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

καλλιέργεια με ελεγχόμενο αυτόματο πότισμα

Το πότισμα με σταγονίδια έχει πολλαπλά οφέλη αλλά απαιτεί και κάποιες γνώσεις για να αποδώσει.
Τοποθετώντας αυτόματο πότισμα γλιτώνουμε χρόνο αλλά και πολύτιμο νερό. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε τις ανάγκες των φυτών μας, την απόδοση των συστημάτων που εφαρμόζουμε αλλά και την δυνατότητα της παροχής μας.

Στον μικρό ή μεγάλο μας κήπο δεν φυτεύουμε κάθε χρόνο το ίδια φυτά στις ίδιες θέσεις. Έτσι θα πρέπει να εφαρμόσουμε κάποιο σύστημα το οποίο να προσαρμόζεται κάθε φορά στις ανάγκες μας. Αποφασίζουμε πρώτα τι απόσταση θα έχουν οι σειρές μεταξύ τους. Σε αυτήν την απόσταση θα μπουν και οι βασικοί σωλήνες ο καθένας από τους οποίους καλό είναι να διαθέτει και μια μικρή βάνα. Στους βασικούς σωλήνες είναι προτιμότερο να μπουν υποδοχές με δυνατότητα σφράγισης παρά απευθείας σταγονίδια. Στις υποδοχές μπορούν να προσαρμοστούν κάθε φορά εκείνα τα σταγονίδια που θα χρειαστούν για την  εκάστοτε καλλιέργεια. Μια καλή απόσταση γι' αυτές τις υποδοχές είναι τα σαράντα εκατοστά.
Υπάρχουν διαφόρων μορφών σταγονίδια, σταθερής παροχής και ρυθμιζόμενα. Τα σταθερής παροχής δίνουν συγκεκριμένα λίτρα νερού ανά ώρα, τα ρυθμιζόμενα πρέπει να τα ελέγχουμε και να προσαρμόζουμε την ροή τους.  Άλλα δίνουν σταγόνες και τοποθετούνται στις ρίζες των φυτών και άλλα "ομπρέλες" ή βροχή και είναι κατάλληλα για σπορεία και καλλιέργειες όπως ο μαϊντανός. Όταν έχουμε φυτά που τοποθετούνται πιο κοντά το ένα στο άλλο όπως οι σαλάτες, στις υποδοχές βάζουμε "χταπόδια" - πολλαπλές δηλαδή παροχές. Τα μπεκάκια στερεοποιούνται στο σωστό σημείο με κατάλληλα στηρίγματα.
Η απόδοση που θα έχει το σύστημα αυτόματου ποτίσματος εξαρτάται από την παροχή νερού που έχουμε στην διάθεσή μας - το διαμέτρημα του σωλήνα και την πίεση της παροχής. Εάν δεν επαρκεί θα πρέπει να ποτίζουμε τμηματικά ( γι' αυτό και τοποθετούμε τις βάνες στις βασικές μας παροχές).

1 σχόλιο: