Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012

Ιδέες για κάθετη φύτευση


Vertical Landscaping (Κάθετη Φύτευση σε Αστικό Περιβάλλον)


Vertical Landscaping (Κάθετη Φύτευση σε Αστικό Περιβάλλον) Η φιλοσοφία της κάθετης φύτευσης πάνω στον όγκο των κτιρίων είναι μια πραγματικότητα σε χώρες όπως η Αμερική, η Ιαπωνία, Η Γαλλία και ο Καναδάς.
Οι αρχιτέκτονες θεωρούν ότι τέτοια συστήματα φύτευσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να δώσουν λύση στο χωροταξικό πρόβλημα προσθέτοντας μεγάλο όγκο πρασίνου, ο οποίος μπορεί να μεταβάλλει το μικροκλίμα μιας περιοχής, σε μικρή επιφάνεια αξιοποιώντας το ύψος. Η κάθετη φύτευση περιλαμβάνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας ώστε να δημιουργείται ένας ‘πράσινος μανδύας’ από φυτά εξωτερικά των κτιριακών κατασκευών. Το εγχείρημα προϋποθέτει τη συνεργασία τεχνοκρατών (μηχανικοί, γεωπόνοι) ώστε να έχει και πρακτική επιτυχία.Πράσινοι τοίχοι: Γιατί να φυτέψετε... κάθετα

«Κάθετος κήπος»: Οι σύγχρονες εφαρμογές Η νέα μέθοδος «κάθετου κήπου» απαιτεί την προσαρμογή πάνω στον τοίχο ειδικής υποδομής, η οποία αποτελείται από δοχεία που έχουν υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία, κατάλληλο υπόστρωμα, αλλά όχι χώμα, αυτόματο σύστημα ποτίσματος και, βέβαια, φυτά. Το αποτέλεσμα είναι τόσο πρακτικό όσο και διακοσμητικό. Το ειδικό υπόστρωμα, χρησιμοποιείται μόνο για τη στήριξη των ριζών, ενώ τα φυτά καλλιεργούνται «υδροπονικά», δηλαδή παίρνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία μέσα από το νερό, χωρίς να χρειάζονται χώμα, που θα επιβάρυνε την κατασκευή με υπερβολικό βάρος. Οι φυτικές συνθέσεις των «κάθετων κήπων» είναι εμπνευσμένες από την αυτοφυή βλάστηση σε βράχια και κορμούς δέντρων. Χρησιμοποιώντας είδη με διαφορετική υφή, σχήματα και χρώματα φύλλων, μπορούμε να πετύχουμε ένα φαντασμαγορικό αποτέλεσμα, όπως αυτό του παρισινού μουσείου. Το σύστημα αυτό, καθώς και εκείνο του πράσινου τοίχου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο εσωτερικό των κτιρίων, αρκεί να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων και το απαιτούμενο φως. Άλλωστε, το σύστημα ποτίσματος είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μη δημιουργεί προβλήματα υγρασίας, αλλά και διαρροές στο πάτωμα. Είναι μια διαφορετική πρόταση για επένδυση του τοίχου, αντί της ταπετσαρίας ή των έργων τέχνης. Αφήστε, λοιπόν, τη φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργήστε τοίχους ζωντανούς, με χρώματα και σχέδια. Προστατέψτε το σπίτι σας και κάντε το πιο φιλικό στο περιβάλλον, αλλά και σε εσάς που ζείτε μέσα. Βοηθήστε το περιβάλλον και δώστε περισσότερο χώρο στα φυτά μέσα στην πόλη.

μπορείτε να δείτε και διάφφορα φιλμάκια....

....και  πολλά ακόμα...θα τα ανακαλύψτε με λίγο ψάξιμο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου