Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

πως μπορούμε να σπείρουμε στο μπαλκόνι μας

Είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσουμε ένα σπορείο στο μπαλκόνι μας και να ετοιμάσουμε τα φυντάνια (μικρά φυτά) για την μεταφύτευση στον κήπο ή και πάλι στο μπαλκόνι ή την ταράτσα.
Θα χρειαστούμε ένα δοχείο το οποίο μπορεί να είναι ζαρτινιέρα, μια ρηχή γλάστρα, ένα καφάσι ξύλινο ή πλαστικό από τα περισσεύματα της λαϊκής ή το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς ή ακόμα και χάρτινο καφάσι ή ρηχό χαρτόκουτο. Στην γλάστρα βάζουμε απευθείας το μείγμα χώματος - στα καφάσια θα χρειαστεί να απλώσουμε μια σακούλα σκουπιδιών ή μια άλλη μεγάλη σακούλα που θα κρατήσει το χώμα.
Χρησιμοποιούμε κατά προτίμηση φυλλόχωμα στο οποίο ανακατεύουμε και έως ένα τρίτο κοπριά. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα έτοιμα μείγματα τα οποία συνήθως έχουν επεξεργαστεί και εν μέρη περιέχουν και λιπάσματα...
Κοσκινίζουμε το χώμα για να μην περιέχει σβόλους, (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα παλιό σουρωτήρι ή στραγγιστήρι ή ό,τι μας φαίνεται κατάλληλο) και το τοποθετούμε στη "γλάστρα" που επιλέξαμε. Το βρέχουμε καλά - δίχως να δημιουργήσουμε στεκούμενα νερά - και σπέρνουμε το φυτό που θέλουμε όχι πολύ πυκνά. Κατόπιν σκεπάζουμε με λεπτή στρώση χώματος - συνήθως ισχύει τόσο χώμα όσο το πάχος του σπόρου. Αν θέλουμε το "ραντίζουμε" με λίγο νερό για να δώσουμε περισσότερη υγρασία στον σπόρο. Τοποθετούμε σε φωτεινό και ζεστό - το δυνατόν απάνεμο - σημείο και έχουμε υπομονή ως που να "σκάσουν μύτη" οι φύτρες, φροντίζοντας να μην στεγνώνει το χώμα και να μην το παραποτίσουμε και σαπίσουν οι σπόροι. Θέλει καθημερινή φροντίδα, ακόμα και δυο φορές την ημέρα αν το χτυπάει ο ήλιος και ξεραίνεται εύκολα.

Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου