Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Δάκος της Ελιάς.




Ένα χωριό στην Ελληνική ύπαιθρο υπερηφανεύεται για την αυτάρκεια που προσφέρει στην κοινότητα μέσω των καλλιεργειών και των κήπων, οι οποίοι στον πιο γόνιμο οίστρο τους προσφέρουν άφθονη ποσότητα λαχανικών και καρπών, που ικανοποιούν τις ανάγκες των κατοίκων όλο το χρόνο. Αυτό, όμως, για το οποίο υπερηφανεύεται περισσότερο είναι ο καρπός, που προσφέρει σε ένα γεύμα, όλα τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται κάποιος, περιενδύοντας το φαγητό με το πλεκτό πρασινοκίτρινο αριστοκρατικό χρώμα του ρευστού γευστικού ελαίου της επεξεργασίας του. Μιλώ φυσικά για τον καρπό της ελιάς.
Η ποιότητα των θρεπτικών συστατικών είναι ίδια είτε οι καρποί προορίζονται για επιτραπέζια κατανάλλωση είτε προορίζονται για ελαιοποίηση. Η διάκριση αυτή εξαρτάται απο την ποικιλία των ελαίων του ελαιώνα.
Υπάρχουν αρκετοί εχθροί – εντομα που παρασιτούν και τρέφονται απο τα φύλλα, τους βλαστους και τους καρπούς της ελιάς. Η ζημιά των καρπών ειναι αυτη που έχει οικονομική σημασία, αλλα και τη μεγαλύτερη αντανάκλαση στην υποβάθμιση της θρεπτικης αξίας των καρπών και είναι πιο σοβαρη στις ποικιλίες που προορίζονται για επιτραπέζια κατανάλλωση καθως αλλιώνεται το σχήμα και το βρώσιμο τμήμα του καρπού. Ιδιαίτερη ζημια προκαλεί το δίπτερο έντομο με την κοινή ονομασία «Δάκος της ελιάς», καθως ωοτοκεί στο μεσοκάρπιο της ελιάς και τα ανήλικα στάδια του εντόμου ορύσσουν στοά στη σάρκα του καρπού. Οι σοβαρότερες προσβολές παρατηρούνται τους φθινοπωρινούς μήνες.






Εικόνα 1:Ενήλικο θηλυκό εναποθέτει αυγό στο εσωτερικό ελαιοκάρπου.


Συστηματική ταξινόμηση:
Το επιστημονικό όνομα του Δάκου της ελιάς είναι Bactrocera oleae (Dacus oleae), δίπτερο και ανήκει στην οικογένεια Tephritidae, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι οι σκοτεινότεφρες ζώνες που έχουν τα μέλη της στις πτέρυγές τους. Στην ίδια οικογένεια ανήκουν και αλλά δίπτερα που προσβάλουν καρπούς δέντρων και κηπευτικών, όπως άλλα είδη του γένους Bactrocera (Bactrocera cucurbitae, Bactrocera dorsalis), το Ragoletis cerasi που παρασιτεί στα κεράσια και το Ceratitis capitata που παρασιτεί σε πολλά φρούτα.






Εικόνα 2: To Bactrocera dorsalis μοιάζει φιλικό με τον άνθρωπο.



Μορφολογία εντόμου:
Το ενήλικο έχει μήκος περίπου 5mm και γενικό χρωματισμό ανοιχτοκάστανο ως σκοτεινοκάστανο. Ο θώρακας στο νωτιαίο του (επάνω) μέρος είναι σκοτεινότερος με τρεις κατά μήκος μαύρες γραμμές, ενώ στα πλάγια διακρίνονται μερικές υπόλευκες ή υποκίτρινες κηλίδες. Οι πτέρυγες είναι διαφανείς, ιριδίζουσες, με ένα σκοτεινό στίγμα στην άκρη. Στην άκρη της ωοειδούς κοιλίας υπάρχει ένας ευδιάκριτος οξύληκτος ωοθέτης μόνο στα θηλυκά άτομα, ο οποίος διευκολύνει την εναπόθεση των αυγών στο μεσοκάρπιο του ελαιοκάρπου.
Το αυγό είναι στενόμακρο, κάπως οξύ στον ένα πόλο και λευκό. Η προνύμφη έχει χρώμα λευκό ως ανοιχτοκίτρινο με το πρόσθιο μέρος του σώματος στενότερο από το οπίσθιο, χωρίς κεφαλική κάψα αλλά μόνο με σκοτεινόχρωμα στοματικά άγκιστρα και τον κεφαλορυγγικό σκελετό.
Η νύμφη είναι το ενδιάμεσο στάδιο που ακολουθεί το ανήλικο, της προνύμφης, και ακολουθείται από το ενήλικο. Σε αυτό το στάδιο το έντομο έχει περίβλημα με σκληρυμένο δερμάτιο ανοιχτοκάστανου χρώματος και ελλειψοειδές σχήμα



.
Εικόνα 3: Προνύμφες του δάκου της ελιάς

Ξενιστές:
Είναι είδος μονοφάγο, με την προνύμφη να αναπτύσσεται μόνο στο μεσοκάρπιο (σάρκα) της ελιάς και της αγριελιάς.
Βιολογία-Ζημιές:
Ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και την γεωγραφική περιοχή έχει 2-5 γενεές. Στην Ελλάδα και σε άλλες Μεσογειακές χώρες, στις οποίες ενδημεί το έντομο, έχει 3-4 γενεές με την πρώτη να αρχίζει αρχές Ιουλίου στους νέους καρπούς, 2 ακόμη το Φθινόπωρο που διαρκούν ως το τέλος Νοεμβρίου, που είναι και οι πιο σοβαρές για τις καλλιέργειες, και μια ακόμη, σπάνια, την άνοιξη στους ώριμους καρπούς που απομένουν επί των δέντρων.
Υπάρχει μια περίοδος αναπαραγωγικής ανωριμότητας, πιθανώς διάπαυση, αργά την άνοιξη μέχρι το τέλος Ιουνίου. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου τα θηλυκά έχουν υπανάπτυκτα ωάρια και τα αρσενικά δεν ανταποκρίνονται στις φερομονικές παγίδες. Καθώς η επιδερμίδα του ελαιοκάρπου μαλακώνει, οι ελιές γίνονται κατάλληλες για ωοτοκία, συνήθως τον Ιούλιο. Το θηλυκό, αφού ανοίξει με τον ωοθέτη του την οπή ωοτοκίας, εισάγει στο μεσοκάρπιο ένα αυγό. Κατά κανόνα εισάγει ένα αυγό ανά καρπό, σε περιπτώσεις όμως πολύ πυκνού πληθυσμού ή μικρής παραγωγής παρατηρούνται και περισσότερες από μια ωοθεσίες ανά καρπό. Τα ενήλικα είναι συνήθως μακρόβια και η ωοτοκία από θηλυκά της ίδιας ή διαφορετικών γενεών συνεχίζονται επί εβδομάδες και μήνες, ώσπου η πτώση της θερμοκρασίας τα τέλη φθινοπώρου ή τον χειμώνα να εμποδίσει την ωοτοκία. Η προνύμφη ορύσσει στοά στο μεσοκάρπιο και όταν συμπληρώσει την ανάπτυξή της νυμφώνεται, τους θερινούς μήνες μέσα στον καρπό, ο φθινόπωρο και το χειμώνα στο έδαφος σε μικρό βάθος. Φαίνεται το εάν ή όχι θα εγκαταλείψει τον καρπό για να νυμφωθεί στο έδαφος εξαρτάται από την κατάσταση ωριμότητας του καρπού. Συνήθως τον εγκαταλείπει και νυμφώνεται στο έδαφος όταν ο καρπός έχει λαδώσει.
Όταν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του, ο βιολογικός κύκλος συμπληρώνεται σχεδόν σε ένα μήνα. Ο πληθυσμός του δάκου της ελιάς αυξάνει ιδιαίτερα τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και μάλιστα όταν ο καιρός είναι υγρός και σχετικά ζεστός. Το έντομο γνωρίζει να διασπείρεται από περιοχές χωρίς ελαιοκάρπους σε περιοχές με νέα παραγωγή το καλοκαίρι, καθώς από πεδιάδα σε ελαιώνες σε πλαγιές βουνών και το αντίστροφο, όπως επίσης και να μεταναστεύει διανύοντας μεγάλες αποστάσεις. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η χαμηλή υγρασία της ατμόσφαιρας δεν ευνοούν την  ανάπτυξη του εντόμου.
Τα ενήλικα άτομα για να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν χρειάζεται να τρέφονται συχνά με διάφορες οργανικές ουσίες υγρές ή στερεές, όπως μελιτώδεις εκκρίσεις εντόμων, νέκταρ λουλουδιών, γύρη, εκκρίσεις φυτών, χυμούς και ιστούς σάπιων φρούτων και, πιθανώς, μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια, στις επιφάνειες των φυτών.
Η προνύμφη έχει ανάγκη την παρουσία συμβιωτικών παρασίτων στον πεπτικό της σωλήνα για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τις πρωτεΐνες του μεσοκαρπίου της ελιάς, όταν αυτή είναι ακόμα πράσινη. Κατά την ωοτοκία, τα βακτήρια αυτά που βρίσκονται και στο εσωτερικό του ωοθέτη του θηλυκού, επαλείφονται στο αυγό και από εκεί μπαίνουν στον πεπτικό σωλήνα της νεαρής προνύμφης.
Εκτός από την ζημιά που προκαλεί η νεαρή προνύμφη με την διατροφή της στο μεσοκάρπιο, προκαλείται και δευτερογενής προσβολή από την εγκατάσταση του μύκητα Camarosporium dalmaticum στην θέση της οπής ωοτοκίας στην επιφάνεια του καρπού, ο οποίος προκαλεί μια καστανή κηλίδωση στην επιφάνεια, με ξηρή σύσταση το καλοκαίρι στις άγουρες ελιές και μαλακή το χειμώνα στις ώριμες. Η παρουσία αυτής της κηλιδώσεις στους καρπούς πολλές φορές αποτελεί σημάδι ότι ο δάκος αρχίζει να δραστηριοποιείται αποθέτοντας αυγά στις ελιές.
Πολλές φορές σε καρπούς που έχουν προσβληθεί απ το δάκο, ακολουθεί προσβολή από την κηκιδόμυγα των καρπών της ελιάς (Prolasioptera berlesiana), η προνύμφη της οποίας τρέφεται από τον μύκητα και τον μεταφέρει σε ελιές με νυχματα του δάκου.





Εικόνα 4: Η προνύμφη στο εσωτερικό του καρπού





Καταπολέμηση:

Λόγω της σοβαρότητας και των κινδύνων που κρύβει η εφαρμογή χημικής επέμβασης με συνθετικά εντομοκτόνα, τα οποία έχουν κατηγορηθεί για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, δεν θα συστήσω στους ερασιτέχνες ελαιοπαραγωγούς κάποια χημική επέμβαση με ένα τέτοιο σκεύασμα. Οι παραγωγοί που ασχολούνται με την συμβατική καλλιέργεια της ελιάς γνωρίζουν ποιες από τις δραστικές ουσίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι κατάλληλες για την καταπολέμηση του Δάκου και δεν θα ήθελα να επεκταθώ, παρά να δώσω μερικές συμβουλές και να προτείνω μερικές μεθόδους βιολογικής αντιμετώπισης.


Το πρώτιστο που θα πρέπει να σκέφτεται ένας ερασιτέχνης ελαιοπαραγωγός είναι πως το έντομο από τη φύση του έχει αναπτύξει αυτή τη σχέση εξάρτησης με τους καρπούς της ελιάς και πρέπει να σεβαστεί το οικολογικό αυτό γεγονός και να μην επιχειρήσει την ολοκληρωτική εξόντωση του πληθυσμού. Επίσης οι ελιές που προορίζονται για ελαιοποίηση υφίστανται μικρότερη ζημία από αυτές που προορίζονται για επιτραπέζια κατανάλωσης λόγω του τελικού προϊόντος και της επεξεργασίας που δέχονται, επομένως ας μην πέφτετε στην παγίδα συναδέλφων που σας τρομάζουν με την καταστροφή που πρόκειται να προξενήσει ο δάκος στα λιγοστά σας δέντρα ώστε να πουλήσουν τα φάρμακα που έχουν στην αποθήκη. Μην εξαπατήστε. Αν ακολουθήσετε μερικές βιολογικές μεθόδους θα κρατήσετε τον πληθυσμό σε χαμηλά επίπεδα χωρίς να έχετε κανένα πρόβλημα στην παραγωγή σας.

Στην αγορά υπάρχουν σκευάσματα με δραστική ουσία φυσικές πυρεθρίνες, οι οποίες απομονώνονται από εκχύλισμα κάποιων ειδών χρυσανθέμου και έχουν εντομοκτόνο ιδιότητα. Δρουν με την επαφή και την απορρόφησή τους από το σώμα των εντόμων στο νευρικό σύστημα των εντόμων, προκαλώντας αρχικά κατάρρευση και στη συνέχεια το θάνατό τους. Οι πυρεθρίνες εφαρμόζονται βραδινές ώρες και δεν βλάπτουν το περιβάλλον αφού διασπόνται γρήγορα από την ακτινοβολία του ηλίου. 
Άλλα σκευάσματα με εντομοκτόνες ιδιότητες είναι αυτά με δραστική ουσία ζωντανά σπόρια (κονίδια) του μύκητα beauveria bassiana. Το οποίο χρησιμοποιείται ως συμπληρωματικό μέτρο της μαζικής παγίδευσης, που θα εξηγήσω παρακάτω. Τα σκευάσματα αυτά είναι ακίνδυνα για το περιβάλλον και πρέπει να τα χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας τους.
Για την μαζική παγίδευση υπάρχουν αρκετές πατέντες και αρκετοί τύποι παγίδων που κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά και που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας. Υπάρχουν παγίδες πράσινου και κίτρινου χρώματος (χρώματα τα οποία προσελκύουν το έντομο) με προσελκυστυκές ουσίες τροφής και δραστικές ουσίες συνθετικά εντομοκτόνα, στις οποίες είτε παγιδεύεται το έντομο και εξασθενεί, είτε έρχεται σε επαφή με το εντομοκτόνο, το οποίο εισχωρεί στο σώμα του και το παραλύει.
Υπάρχει η παγίδα τύπου McFail, η οποία χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του πληθυσμού και στην οποία επίσης το έντομο παγιδεύεται. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργούν και οι αυτοσχέδιες παγίδες, οι οποίες έχουν την παρακάτω κατασκευή. Σε ένα δοχείο ή μπουκάλι πλαστικό κάμουμε μερικές τρύπες στα πλάγια και πάνω από τη μέση ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε σε αυτές καλαμάκια 3-4cm πλαστικά τα οποία τα κολλάμε με τρόπο ώστε αυτά να μην προεξέχουν αρκετά από την εξωτερική επιφάνεια του δοχείου. Γεμίζουμε το δοχείο με νερό μέχρι την μέση ώστε να πέσουν σε αυτό τα έντομα αργότερα και δένουμε στο καπάκι ή στο πώμα, εσωτερικά, μια κάψουλα, η οποία περιέχει μια φερομόνη προσέλκυσης που μπορούμε να βρούμε εύκολα στο εμπόριο, ώστε όταν κλείσουμε το καπάκι η φερομόνη να βρίσκεται μέσα στο δοχείο. Αν η κάψουλα είναι κλειστή κάνουμε μερικές τρύπες ώστε να απελευθερώσουμε την φερομόνη. Κρεμάμε μερικά τέτοια μπουκαλάκια στο δέντρο.





Εικόνα 5: Παγίδα τύπου MvPhail.


Εκτός από τα παραπάνω, μπορούμε να εφαρμόσουμε και δολωματικό ψεκασμό με ελκυστική φερομόνη σε συνδυασμό με πυρεθρίνες.
Υπάρχουν αναφορές για αποτελεσματικότητα των φυσικών εχθρών του δάκου, των υμενοπτέρων του γένους Psyttalia, αλλά και στελεχών του βακτηρίου Bacillus thuringiensis που όμως βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό επίπεδο.





Εικόνα 6: Το παρασιτοειδές Psyttalia concolor


Βιβλιογραφία:
  • Μ.Ε. Τζανακάκης – Β.Ι. Κατσόγιαννος (2003) Έντομα καρποφόρων δέντρων και αμπέλου. Αθήνα, Εκδόσεις Αγρότυπος, pp 265273
  • John L. Capinera  (2008) Encyclopedia of Entomology. USA, University of Florida, Springer Science+Business Media B.V. pp 2666–2669
  • K.R. Sime, K.M. Daane, A. Kirk, J.W. Andrews, M.W. Johnson and R.H. Messing (2007) Bulletin of Entomological Research / Volume 97 / Issue 03 , pp 233 ­ 242
·       E.I.Navrozidis,E.Vasara,G.Karamanlidou,G.K.Salpiggidis, and S.I.Koliais. Biological Control of Bactocera oleae (Diptera: Tephritidae) Using a Greek Bacillus thuringiensisIsolate. Journal of Economic Entomology 93(6):1657-1661. 2000

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Εισαγωγή στη δημιουργία λαχανόκηπου

 του Θανάση Αργυρόπουλου, 
       (γεωπόνος ΑΠΘ)

Η καλλιέργεια λαχανικών στον κήπο, στην αυλή ή στον υπαίθριο χώρο του σπιτιού σας δεν έχει καμία σχέση με τις καλλιέργειες που γίνονται για εμπορική και βιομηχανική εκμετάλλευση από τους επαγγελματίες παραγωγούς στην ύπαιθρο. Ως εκ τούτου προϋποθέτουν την θετική προδιάθεση σας μιας και οι φροντίδες τους απαιτούν την, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενασχόληση σας στον κήπο, όπως για τις εργασίες του φυτέματος, του ξεβοτανίσματος, του σκαλίσματος. κ.α. Βέβαια αυτές οι εργασίες δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν αγγαρείες, αλλά σαν μια ευχάριστη διαδικασία όπως η συγκομιδή, διότι για να απολαύσετε και να γευτείτε το ευχερές δημιούργημα της φύσεως όπως αυτό έρχεται με την μορφή του καρπού, πρέπει να προσφέρετε και εσείς με τη σειρά σας την αφοσίωση και την στοργή που αυτό χρειάζεται με το να δίνετε λίγο από τον χρόνο σας στην φροντίδα των φυτών του κήπου σας. Με την ευκαιρία αυτή θα σας δοθεί ο χρόνος να ανακαλύψετε έναν κόσμο που ποτέ πριν δεν φανταζόσασταν ότι υπάρχει κρυμμένος γύρω σας και κάτω από την πράσινη φυτοκάλυψη του κήπου σας.

Για όλες τις εργασίες που ενδείκνυται να κάνετε ώστε να καλλιεργήσετε σωστά και με οικολογικές μεθόδους υγιεινά τα λαχανικά που προορίζονται για εσάς και την οικογένεια σας θα αναφερθώ αναλυτικά στα αντίστοιχα άρθρα.

Ο καλλιεργητής μπορεί να χρησιμοποιήσει μερικές έξυπνες τακτικές για να εξοικονομήσει χρόνο από τις εργασίες του, αλλά και για κάνει πιο παραγωγική την καλλιέργειά του. Ένα παράδειγμα είναι η χρήση σπόρων ραπανιού και καρότου και  σπορά των δυο αυτών λαχανικών στην ίδια σειρά στον λαχανόκηπο ώστε το καθ’ ένα να ωφεληθεί από τις ιδιότητες του άλλου. Το ραπάνι με την ανάπτυξή του θα δώσει στο έδαφος την κατάλληλη δομή και αργότερα, με την συγκομιδή του, το καρότο που θα βρίσκεται σε ανάπτυξη δεν θα χρειαστεί αραίωμα, όπως θα έπρεπε να γίνει στην περίπτωση που το καλλιεργούσαμε μόνο του σε μια σειρά.



Ραπάνια και καρότα φυτεμένα μαζί


Για τη καλύτερη οργάνωση σχετικά με τις δραστηριότητες σας στον κήπο σας καλό θα είναι να κρατάτε σημειώσεις ώστε να γνωρίζετε, για παράδειγμα, πότε ποτίσατε ή πότε φυτέψατε τα φυτά σας και να καθορίζετε τη συχνότητα των εργασιών σύμφωνα με τις ανάγκες των φυτών.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και ο χώρος που θα επιλέξετε για να φτιάξετε τον λαχανόκηπό σας. Θα πρέπει να έχει επαρκή ηλιοφάνεια και να μην σκιάζεται από ψηλότερα κτήρια ή δέντρα με πλούσιο φυλλωμα. Γενικά, καλό είναι ο ήλιος να καλύπτει την έκτασή του κήπου τουλάχιστον για 7 ώρες την ημέρα, ιδιαιτέρως αν έχουμε φυτέψει λαχανικά που είναι ευαίσθητα και απαιτούν αρκετές ώρες ηλιοφάνειας για την ανάπτυξή τους, όπως είναι η τομάτα, η κολοκυθιά, η πιπεριά, η μελιτζάνα, το αγγούρι κ.α. Μην ξεχνάμε ότι τα φυτά μας έχουν ανάγκη τις ακτίνες του ηλίου για να επιτελέσουν την λειτουργία της φωτοσύνθεσης. Λαχανικά που αναπτύσσονται το χειμώνα ή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε φως, αντιθέτως η περιορισμένη ηλιοφάνεια και η χαμηλή ένταση φωτός ευνοούν την ανάπτυξή τους όπως συμβαίνει στο μαρούλι, το σπανάκι, το καρότο και άλλα φυτά που καλλιεργούνται για το πράσινο φύλλωμά τους και για τις σαρκώδεις ρίζες τους το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Οι διαφορές και οι ιδιαίτερες ανάγκες που έχει κάθε φυτό σχετικά με τις περιβαλλοντικές συνθήκες που χρειάζεται για να αναπτυχθεί ικανοποιητικά έχουν να κάνουν με τη βιολογία τους η οποία θα αναλυθεί όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο όταν θα αναφερθούμε στην καλλιέργεια συγκεκριμένων λαχανικών.

Εκτός από το φως, ένας άλλος παράγοντας που θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη στον καθορισμό του κατάλληλου χώρου για τον λαχανόκηπο μας είναι η ποιότητα του εδάφους, η δομή του και η γονιμότητά του. Το έδαφος ανάλογα με τη σύστασή του διακρίνεται σε αμμώδες, πηλώδες, αργιλώδες βαρύ, ελαφρύ, πετρώδες, ασβεστώδες και ανάλογα με το pH σε όξινο, αλκαλικό και ουδέτερο

Το έδαφος του κήπου μας καλό θα είναι να μην έχει κλίση ώστε να μην παρασέρνονται και αποσαθρώνονται από το νερό της βροχής τα οργανικά στοιχεία και τα υπόλοιπα συστατικά του. Αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε αυτόν τον παράγοντα και είμαστε αναγκασμένοι να καλλιεργήσουμε σε κεκλιμένο επίπεδο θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι γραμμές και τα σαμάρια της καλλιέργειας μας να είναι παράλληλα με την κλίση του εδάφους και αν έχουμε την δυνατότητα, να επιλέξουμε κλίση εδάφους με νοτιοανατολικό προσανατολισμό, ώστε να θερμαίνεται γρήγορα την άνοιξη και να ψυχραίνεται καθυστερημένα το χειμώνα.

Για την προστασία των φυτών μας από τον άνεμο και τις επικίνδυνες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας συνιστάται τα νεαρά σπορόφυτα να μεγαλώνουν στον ελεγχόμενο χώρο ενός θερμοκηπίου ή ενός σκέπαστρου τουλάχιστον μέχρι αυτά να αποχτήσουν αντοχή σε δυσμενείς συνθήκες του περιβάλλοντος

Ακόμα και να πληροί ο χώρος σας όλα τα παραπάνω, αν δεν έχει το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που απαιτείται για την καλλιέργεια λαχανικών και κηπευτικών, οι κόποι σας θα αποβούν στην κυριολεξία άκαρποι. Αυτό το πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό είναι, βεβαίως, η περιεκτικότητά του σε ανόργανα στοιχεία, θρεπτικά αλλά και ρυθμιστικά της θρέψης και καθορίζει αν το έδαφός σας είναι κατάλληλο για την καλλιέργεια κάποιου φυτού. Βέβαια, η γονιμότητα του εδάφους ρυθμίζεται με την προσθήκη θρεπτικών στοιχείων τεχνητά με την εφαρμογή τους από εσάς, τα εφαρμοζόμενα σκευάσματα είναι τα γνωστά λιπάσματα. Στο εμπόριο υπάρχουν τα οργανικά λιπάσματα που είναι παρασκευασμένα από κοπριά, απεκκρίσεις και νεκρούς ιστούς οργανισμών, αλλά και τα χημικά λιπάσματα που παρασκευάζονται σε μεγάλες ποσότητες με χημικές αντιδράσεις ορυκτών και προορίζονται για τις συμβατικές καλλιέργειες. Λίπασμα για τα φυτά σας μπορείτε να φτιάξετε και εσείς από τα υπολείμματα τις προηγούμενης καλλιέργειάς σας ή τα υπολείμματα των καλλωπιστικών φυτών του κήπου σας (κομποστοποίηση) πράγμα που σας συνιστώ μιας και θα σας δώσει αρκετή ευχαρίστηση.

Τα παραπάνω τα γράφω σαν μια εισαγωγή γενικών αρχων για κάποιον που ενδιαφέρεται να έρθει σε επαφή με την ψυχαγωγική διαδικασία της καλλιέργειας λαχανικών, κηπευτικών, αλλά και της δενδροκαλλιέργειας και της φύτευσης ετησίων και πολυετών φυτών για καλλωπιστικούς λόγους. Σε επόμενες δημοσιεύσεις μου θα αναφερθώ εκτενέστερα και εξειδικευμένα στην καλλιέργεια συγκεκριμένων φυτών καθώς και σε τρόπους βιολογικής αντιμετώπισης εχθρών και ασθενειών. Θα αναφερθούν επίσης και οι εργασίες που χρειάζεται να κάνει ο καλλιεργητής στον κήπο του και οι μέθοδοι που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να υπάρχει το αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει το αίσθημα δημιουργικότητας του καθένα.

Για οποιαδήποτε ερώτηση σας αφήστε σχόλιο ή επικοινωνήστε μαζί μου στο mail: thanasis1185@hotmail.com