Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

καλλιέργεια με ελεγχόμενο αυτόματο πότισμα

Το πότισμα με σταγονίδια έχει πολλαπλά οφέλη αλλά απαιτεί και κάποιες γνώσεις για να αποδώσει.
Τοποθετώντας αυτόματο πότισμα γλιτώνουμε χρόνο αλλά και πολύτιμο νερό. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε τις ανάγκες των φυτών μας, την απόδοση των συστημάτων που εφαρμόζουμε αλλά και την δυνατότητα της παροχής μας.

Στον μικρό ή μεγάλο μας κήπο δεν φυτεύουμε κάθε χρόνο το ίδια φυτά στις ίδιες θέσεις. Έτσι θα πρέπει να εφαρμόσουμε κάποιο σύστημα το οποίο να προσαρμόζεται κάθε φορά στις ανάγκες μας. Αποφασίζουμε πρώτα τι απόσταση θα έχουν οι σειρές μεταξύ τους. Σε αυτήν την απόσταση θα μπουν και οι βασικοί σωλήνες ο καθένας από τους οποίους καλό είναι να διαθέτει και μια μικρή βάνα. Στους βασικούς σωλήνες είναι προτιμότερο να μπουν υποδοχές με δυνατότητα σφράγισης παρά απευθείας σταγονίδια. Στις υποδοχές μπορούν να προσαρμοστούν κάθε φορά εκείνα τα σταγονίδια που θα χρειαστούν για την  εκάστοτε καλλιέργεια. Μια καλή απόσταση γι' αυτές τις υποδοχές είναι τα σαράντα εκατοστά.
Υπάρχουν διαφόρων μορφών σταγονίδια, σταθερής παροχής και ρυθμιζόμενα. Τα σταθερής παροχής δίνουν συγκεκριμένα λίτρα νερού ανά ώρα, τα ρυθμιζόμενα πρέπει να τα ελέγχουμε και να προσαρμόζουμε την ροή τους.  Άλλα δίνουν σταγόνες και τοποθετούνται στις ρίζες των φυτών και άλλα "ομπρέλες" ή βροχή και είναι κατάλληλα για σπορεία και καλλιέργειες όπως ο μαϊντανός. Όταν έχουμε φυτά που τοποθετούνται πιο κοντά το ένα στο άλλο όπως οι σαλάτες, στις υποδοχές βάζουμε "χταπόδια" - πολλαπλές δηλαδή παροχές. Τα μπεκάκια στερεοποιούνται στο σωστό σημείο με κατάλληλα στηρίγματα.
Η απόδοση που θα έχει το σύστημα αυτόματου ποτίσματος εξαρτάται από την παροχή νερού που έχουμε στην διάθεσή μας - το διαμέτρημα του σωλήνα και την πίεση της παροχής. Εάν δεν επαρκεί θα πρέπει να ποτίζουμε τμηματικά ( γι' αυτό και τοποθετούμε τις βάνες στις βασικές μας παροχές).

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Ιδέες για κάθετη φύτευση


Vertical Landscaping (Κάθετη Φύτευση σε Αστικό Περιβάλλον)


Vertical Landscaping (Κάθετη Φύτευση σε Αστικό Περιβάλλον) Η φιλοσοφία της κάθετης φύτευσης πάνω στον όγκο των κτιρίων είναι μια πραγματικότητα σε χώρες όπως η Αμερική, η Ιαπωνία, Η Γαλλία και ο Καναδάς.
Οι αρχιτέκτονες θεωρούν ότι τέτοια συστήματα φύτευσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να δώσουν λύση στο χωροταξικό πρόβλημα προσθέτοντας μεγάλο όγκο πρασίνου, ο οποίος μπορεί να μεταβάλλει το μικροκλίμα μιας περιοχής, σε μικρή επιφάνεια αξιοποιώντας το ύψος. Η κάθετη φύτευση περιλαμβάνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας ώστε να δημιουργείται ένας ‘πράσινος μανδύας’ από φυτά εξωτερικά των κτιριακών κατασκευών. Το εγχείρημα προϋποθέτει τη συνεργασία τεχνοκρατών (μηχανικοί, γεωπόνοι) ώστε να έχει και πρακτική επιτυχία.



Πράσινοι τοίχοι: Γιατί να φυτέψετε... κάθετα

«Κάθετος κήπος»: Οι σύγχρονες εφαρμογές Η νέα μέθοδος «κάθετου κήπου» απαιτεί την προσαρμογή πάνω στον τοίχο ειδικής υποδομής, η οποία αποτελείται από δοχεία που έχουν υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία, κατάλληλο υπόστρωμα, αλλά όχι χώμα, αυτόματο σύστημα ποτίσματος και, βέβαια, φυτά. Το αποτέλεσμα είναι τόσο πρακτικό όσο και διακοσμητικό. Το ειδικό υπόστρωμα, χρησιμοποιείται μόνο για τη στήριξη των ριζών, ενώ τα φυτά καλλιεργούνται «υδροπονικά», δηλαδή παίρνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία μέσα από το νερό, χωρίς να χρειάζονται χώμα, που θα επιβάρυνε την κατασκευή με υπερβολικό βάρος. Οι φυτικές συνθέσεις των «κάθετων κήπων» είναι εμπνευσμένες από την αυτοφυή βλάστηση σε βράχια και κορμούς δέντρων. Χρησιμοποιώντας είδη με διαφορετική υφή, σχήματα και χρώματα φύλλων, μπορούμε να πετύχουμε ένα φαντασμαγορικό αποτέλεσμα, όπως αυτό του παρισινού μουσείου. Το σύστημα αυτό, καθώς και εκείνο του πράσινου τοίχου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο εσωτερικό των κτιρίων, αρκεί να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων και το απαιτούμενο φως. Άλλωστε, το σύστημα ποτίσματος είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μη δημιουργεί προβλήματα υγρασίας, αλλά και διαρροές στο πάτωμα. Είναι μια διαφορετική πρόταση για επένδυση του τοίχου, αντί της ταπετσαρίας ή των έργων τέχνης. Αφήστε, λοιπόν, τη φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργήστε τοίχους ζωντανούς, με χρώματα και σχέδια. Προστατέψτε το σπίτι σας και κάντε το πιο φιλικό στο περιβάλλον, αλλά και σε εσάς που ζείτε μέσα. Βοηθήστε το περιβάλλον και δώστε περισσότερο χώρο στα φυτά μέσα στην πόλη.





μπορείτε να δείτε και διάφφορα φιλμάκια....









....και  πολλά ακόμα...θα τα ανακαλύψτε με λίγο ψάξιμο...

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Απρίλιος

Τον Απρίλιο μπορούμε ακόμα να φυτέψουμε κοκκάρι για φρέσκο και ξερό κρεμμύδι.

Σπέρνουμε σε γλαστράκια ή κομμένα μπουκάλια κολοκυθάκια και κολοκύθες για γλυκό και φαγητό καθώς και πεπόνια,καρπούζια  και αγγουράκια για να τα μεταφυτέψουμε στον κήπο μόλις αποκτήσουν ικανό μέγεθος.

Επίσης σε γλαστράκια ή μπουκάλια σπέρνουμε φασόλια για πρώιμα και προς το τέλος του μήνα απ' ευθείας στο χώμα. Το ίδιο ισχύει για καλαμπόκι, ηλίανθους και μπάμιες.

Μπορούμε να μεταφυτέψουμε τις σαλάτες που είχαμε σπείρει τον προηγούμενο μήνα.

Ακόμα μεταφυτεύουμε τα καλοκαιρινά ( ντομάτες, πιπέρια και μελιτζάνες ) σε μεγαλύτερα γλαστράκια, σε περίπτωση που τα έχουμε σε καφάσι ή παλέτα πολλαπλών θέσεων, για να μπορέσουν να αναπτυχθούν γοργά και δυνατά ώστε να τα φυτέψουμε σύντομα στο χώμα.